Bewoners Eindhoven bekend met verduurzamingsproject gemeente

1 april 2019

Mening burgers gepeild middels circulaire stellingkast

Meer dan de helft van de inwoners van Eindhoven is bekend met het feit dat de gemeente bezig is met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Dat blijkt uit een recente peiling onder bezoekers van het Inwonersplein.

Gedurende vijf weken konden bezoekers reageren op vragen middels een speciale stellingkast. De kast bestaat uit voormalige lockers die zijn opgeknapt en verbouwd tot onderzoeksobject. Uit het onderzoek bleek verder dat de bewoners een lage waardering hebben voor het Stadhuisplein. In totaal gaven zo’n 400 mensen hun mening.

Het onderzoek vond plaats binnen het project ‘Slim Verduurzamen Gemeente Gebouwen’ waarin gemeente Eindhoven en !MPULS de komende jaren schouder-aan-schouder werken om zeven gemeentelijke panden te verduurzamen.

Bewust is gekozen voor een bestaande kast die kon worden opgewerkt tot bruikbare kast voor dit onderzoek. Circulariteit speelt namelijk een belangrijke rol binnen het verduurzamingsproject. Er wordt onder andere gestreefd naar 95% hergebruik van vrijkomende materialen. Zo is in de Stadhuistoren een groot deel van de oude materialen weer teruggebracht in het interieur. Systeemplafonds zijn bijvoorbeeld ingezet als gevelisolatie en van houten binnendeuren werden kasten gemaakt.

Vergroenen

Na de Stadhuistoren is nu het Stadhuis aan de beurt voor een ingrijpende verduurzaming. Later volgen o.a. Mercado en het NRE-gebouw.

De gemeente wil de peiling onder de inwoners in de toekomst herhalen. Na de verbouwing heeft het Stadhuis een nieuwe groene entree aan het Stadhuisplein. Het is de verwachting dat de waardering van de burgers voor het plein dan hoger is.

Lees meer over de verduurzaming van het Stadhuis: https://www.eindhoven.nl