Hoe kunnen vrijkomende materialen uit de gerenoveerde panden het beste worden ingezet? Die vraag stond centraal tijdens de KRACHTVOERsessie Sociaal Materiaal op 6 juli die Gemeente Eindhoven en consortium !MPULS organiseerden. 20 Marktpartijen dachten mee in concrete toepassingen om tot 95% circulariteit te komen. Innovatieve ideeën kwamen op tafel en deals om materialen duurzaam te hergebruiken werden gesloten.
Gemeente Eindhoven en !MPULS werken komende tien jaar schouder aan schouder om zeven gemeentelijke panden slim te verduurzamen. Recent is de renovatie van de Stadhuistoren gestart. Later volgen o.a. Mercado, het Stadhuis, het NRE-gebouw en Van Abbemuseum. Een groot deel van de vrijgekomen materialen wordt herbruikt in het project of verkocht via www.resourcenederland.nl. Maar het kan nóg beter. Daarover ging deze eerste KRACHTVOERsessie.
KRACHTVOER sociaal materiaal
Joop Ketelaers, adviseur duurzaam bouwen bij Gemeente Eindhoven: “De doelstelling om materialen duurzaam in te zetten is ambitieus: we streven naar 95% circulair. Samen met de markt zoeken we naar ideeën en nieuwe samenwerkingen om onze doelen te bereiken. Tijdens de KRACHTVOERsessie dachten zo’n 20 innovatieve marktpartijen mee over onder meer hergebruik en upcycling van materiaal. Vraag en aanbod kwam bij elkaar.”
TL-armaturen opnieuw mooi maken
Een van de zes concrete cases ging over de velen inbouw TL-armaturen uit de te renoveren Stadhuistoren. Saskia Oranje (!MPULS) licht toe: “We vonden tot nu toe geen nieuwe bestemming voor deze armaturen. Daarom hebben we ze speciaal voor KRACHTVOER opnieuw mooi gemaakt door ze te bekleden met vilt, kurk, hout of oude tapijttegels. Het moet passen binnen The Natural Step methodiek die we hanteren. Heel mooi om op te halen dat meerdere marktpartijen enthousiast zijn en mogelijkheden zien om dit duurzame product te gebruiken. Stichting uit de Buurtfabriek gaat bekijken of het bekleden van de TL-armaturen vervaardigd kan worden door hun vrijwilligers met een afstand op de arbeidsmarkt, waardoor ze betaalbaar blijven. Ook zijn circulaire bouwpakketten of instructie waarmee mensen zelf aan de slag kunnen denkbaar. De eerste modellen hangen inmiddels op ons kantoor.”
Sloopmateriaal uit woningen voor meubels Stadhuis
Een tweede casus. Gemeente Eindhoven en !MPULS zijn ook op zoek naar tweedehands plaatmaterialen, waarmee nieuwe meubels gemaakt kunnen worden voor in de Stadhuistoren. Woonbedrijf Eindhoven geeft aan te kunnen helpen. Zij gaan 50 woningen slopen met beschikbaar materiaal. Ook Sloopbedrijf A. van Liempd uit Sint Oedenrode ziet mogelijkheden.
Noodzaak tot bundelen van datastromen
Uit de discussie blijkt dat het goed afstemmen van vraag en aanbod van sloopmaterialen nog beter kan: door tijdig en actief te zoeken naar partijen die sloopmaterialen kunnen gebruiken, kan er meer hergebruikt worden. De noodzaak tot het bundelen van datastromen rondom herbruikbaar materiaal blijkt hoog. Met dit vraagstuk gaan gemeente Eindhoven en Woonbedrijf aan de slag. TU/e gaat bekijken of ze materialen die vrijkomen bij de renovaties van hun panden ook aanbieden op het materialenplatform www.resourcenederland.nl.
We kijken terug op een enorm inspirerende bijeenkomst die laat zien dat we door samenwerking en innovatie de circulaire economie dichterbij kunnen halen. Ook bedanken we alle aanwezigen partijen voor hun inspiratie en inspanningen.
Over !MPULS
!MPULS werkt aan een gezondere werkomgeving. We geloven in gelijkwaardig samenwerken op basis van vakmanschap, verbinding en vertrouwen. We bieden een werkomgeving waarin comfort, flexibiliteit en duurzaamheid centraal staan. Circulair denken, doen én verdienen door te werken in slimme allianties. De basis is gezond verstand; zodat onze kinderen straks geen rotte appels oogsten, maar de vruchten kunnen plukken! !MPULS is een samenwerking tussen Brink Groep, DOOR architecten/ Rudy Uytenhaak architectenbureau, DWA, Kuijpers en LAUDY Bouw & Ontwikkeling (onderdeel van Ballast Nedam).
Comments are closed.